Tuote on lisätty ostoskoriin.

Sepelvaltimotaudin hoito

Sepelvaltimotaudin hoito koostuu elämäntapahoidosta, lääkehoidosta ja tarvittaessa invasiivisesta (kajoavasta) hoidosta. Keskeisiä keinoja ovat tupakoinnin lopettaminen, vähärasvainen ruokavalio, painonhallinta sekä säännöllinen liikunta varsinkin ylipainoisilla. Ruokavaliossa vältetään eläinrasvoja ja suositaan kasvisrasvoja. Vihanneksia ja hedelmiä nautitaan runsaasti, viljatuotteiden on hyvä olla kokojyvää.

 

Sepelvaltimotaudin hoitoon kuuluu myös säännöllinen lääkitys, jolla lievitetään oireita ja ehkäistään sydäninfarktiin sairastumista. Sepelvaltimotautia sairastavilla potilailla on usein myös kohonnut verenpaine ja verensokeri. Suolan käyttöä on vältettävä verenpaineen nousun ehkäisemiseksi. Kohonneen verenpaineen ja verensokerin hoitamiseksi voidaan elämäntapamuutosten lisäksi tarvita myös lääkehoitoja.

 

Jos oireet ovat vaikeat tai lääkäri toteaa vaikeita löydöksiä, ohjataan potilas sepelvaltimoiden varjoainetutkimukseen, minkä yhteydessä voidaan tehdä pallolaajennuksia ja asettaa sepelvaltimoiden auki pysymiseksi metalliverkkoja (stentti). Jos tiukkoja ahtaumia on laaja-alaisesti tai vasemmassa päärungossa, ohitusleikkaus saattaa olla aiheellinen. Invasiivinen hoito on myös pitkälti oireiden hoitoa. Elämäntapahoito ja lääkehoito ovat erittäin tärkeitä toimenpidehoitojen jälkeen, jotta sepelvaltimot pysyvät jatkossakin auki.