Tyypin 2 diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, jossa joko elimistön kudosten insuliiniherkkyys on vähentynyt tai haiman insuliinituotanto on häiriintynyt. Sen seurauksena verensokeripitoisuus on suurentunut, millä on vaikutuksia laajalti elimistöön. Tyyppi 2 diabeteksen geenitestillä selvitetään tiettyjen mutaatioiden esiintyminen IRS-1 geenin alueella. Puutteellinen IRS-1 geenin toiminta voi lisätä riskiä tyyppi 2 diabeteksen kehittymiselle.
Sairauteen liittyy läheisesti ylipaino. Sairaus on ongelmallinen sen aiheuttaman valtimotautiriskin vuoksi. Tautia on aiemmin nimitetty aikuistyypin diabetekseksi ja vanhuustyypin diabetekseksi, mutta nykyään sitä tavataan jopa lapsilla. Tyypin 2 esiintyvyydeksi Suomessa on arvioitu 400 000 - 500 000, joista puolet sairastaa sitä tietämättään. Suomalaisista noin 16 %:lla miehistä ja 11 %:lla naisista on tyypin 2 diabetes ja lievemmät glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt ovat tätäkin yleisempiä.
Varsinkaan alkuvaiheessa tyypin 2 diabetes ei aiheuta mitään oireita. Myöhemmin ilmaantuu väsymystä, janontunnetta, tiheää virtsaamisentarvetta, mielialan vaihteluita, lisääntynyttä tulehdusherkkyyttä, näöntarkkuuden häiriöitä ja jalkasärkyjä.
Tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä ovat perintötekijät, ylipaino, vähäinen liikunnan määrä ja runsaasti tyydyttynyttä rasvaa (eläinrasvat) sisältävä ruokavalio.
Diabetes todetaan verensokerimittauksen tai sokerirasituskokeen perusteella. Usein todetaan ns. metabolinen oireyhtymä, johon liittyy lihavuus (erityisesti keskivartalolihavuus), korkea verensokeri, korkea kolesteroli (erityisesti triglyseridit), rasvamaksa, korkea verenpaine ja kohonnut veren uraatti (kihti).
Koholla oleva verensokeri aiheuttaa eteneviä patologisia muutoksia elimistössä johtaen komplikaatioihin, joita ovat mm. sepelvaltimotauti, aivoverenkiertohäiriöt, munuaissairaus, verkkokalvosairaus sekä ääreishermoston toiminnan häiriöt. Erilaiset jalkaongelmat ovat tavallisia diabeetikoilla.
Tyypin 2 diabeteksen hoitoon kuuluvat elämäntapamuutokset ja tarvittaessa lääkehoito. Hoidossa on tärkeää paitsi verensokerin alentaminen, myös muiden valtimotautia lisäävien riskitekijöiden hoito, mm. kolesterolin ja verenpaineen alentaminen.
Tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä ylipainon välttämisellä, liikunnalla ja vähärasvaista runsaskuituista ruokavaliota noudattamalla. Tyypin 2 diabeteksella on suuri yhteiskunnallinen merkitys: se kattaa 15 % kaikista terveydenhuoltomenoista.
Diabetes |