Tuote on lisätty ostoskoriin.

Usein kysyttyä klamydiatesti ja tippuritesti

Miksi minun kannattaa tehdä sukupuolitautitesti?

 

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti ja se on usein täysin oireeton (miehillä tauti on noin 50 %:lla täysin oireeton ja naisille jopa 90 %:lla). Klamydian seuraukset varsinkin naisille voivat olla vakavia, sillä klamydia aiheuttaa naisille mm. lapsettomuutta.

 

Koska klamydia on usein oireeton, niin mistä tiedän, että saamani lääkitys on auttanut?

 

Nykyisten hoitosuositusten mukaan suositellaan uuden testin tekemistä noin 4 viikon kuluttua lääkityksen päätyttyä, jotta saadaan varmistus, että onko lääkitys auttanut.


Genleven Oy:n teettämien testien sensitiivisyys on yli 99% ja näin voidaan puhua luotettavimmasta testeistä.

 

Epäilen, että olen saanut klamydian/tippurin. Voinko tehdä testin heti?

 

Klamydian itämisaika on 10-14 vuorokautta mahdollisen tartunnan saamisesta, joten tee testi vasta 2 viikon kuluttua mahdollisesta tartuntahetkestä. Tippurin itämisaika on 2-5 vuorokautta miehillä ja 2-3 viikkoa naisilla.

 

Missä näytteet analysoidaan?

 

Klamydia- ja tippuritestimme analysoi NordLab Oulu (Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä, Oulun aluelaboratorio), joka on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T113, akkreditointivaatimukset SFS-EN ISO/IEC 17025 ja SFS-EN ISO 15189.

 

Kuinka luotettavia testit ovat?

 

Laboratoriossa suoritettava sukupuolitautitesti on luotettavuudeltaan yli 99 %:n luokkaa. Kotona tehtävät kotitestien luotettavuus on merkittävästi alhaisempi.

 

Miten tarjoamanne testi eroaa markkinoilla olevista kotitesteistä?

 

Tarjoamamme testi on hieman kalliimpi kuin yleisesti markkinoilla tarjolla olevat kotitestit, mutta tarjoamamme testin luotettavuus on omassa luokassaan. Klamydia- ja tippuritestimme analysoi NordLab Oulu (Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä, Oulun aluelaboratorio), joka on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T113, akkreditointivaatimukset SFS-EN ISO/IEC 17025 ja SFS-EN ISO 15189. Tulosten tulkintaan käytetään PCR-menetelmää, jossa tunnistetaan ja "monistetaan" klamydia- tai tippuribakteerin osia ja siten testi tunnistaa ja havaitsee hyvinkin pienen määrän bakteerin osia näytteestä. Tarjoamamme testi kykenee tunnistamaan myös ruotsalaisen klamydiavariantin, jota on havaittu myös Suomessa. PCR-menetelmällä tehdyt klamydia- ja tippuritestit ovat erittäin herkkiä ja spesifisiä.

 

Mikäli testituloksesi on positiivinen, niin voit hyödyntää saamaasi vastausta jatkohoidossa. Teettämämme testi on sama kuin lääkäreiden käyttämä klamydia- ja tippuritesti. Palvelustamme saatavan vastauksen perusteella esimerkiksi YTHS:n terveyspalveluyksiköt ja Rovaniemen terveyskeskukset  antavat potilaalle tarvittavaa hoitoa ja neuvontaa samoin perustein kuin oman laboratorion vastausten perusteella.
  

Miten voin hyödyntää saamaani laboratoriovastausta?

 

Jos saamasi testitulos on positiivinen, niin sinun pitää olla yhteydessä lääkäriin saadaksesi asianmukaisen lääkityksen. Voit esittää lääkärillesi verkkopalvelustamme tulostamasi laboratoriovastauksen. Tarvittaessa lääkärisi voi olla yhteydessä laboratorioon sivuillamme olevien ohjeiden mukaisesti

Huomioithan, että laboratorio vastaa vain lääkäreiltä tuleviin tiedusteluihin.

 

Voinko luottaa siihen, että tietoni eivät päädy ulkopuolisille tahoille?

 

Verkkopalvelut sijaitsevat tietoturvatulla omalla palvelimellaan Suomessa. Verkkopalvelua käytetään suojattua ssl-yhteyttä käyttäen. Tietoturvatasomme on korkea ja konesalimme on Viestintäviraston vaatimusten mukainen. 

 

Huomiothan, että Suomessa voimassaolevan tartuntatautilain mukaisesti tietyistä sukupuolitaudeista pitää tehdä ilmoitus tartuntatautirekisteriin. Tämän ilmoituksen teemme lain vaatimusten mukaan yhdessä laboratorion kanssa. Tämä sama ilmoitus tehdään, jos suoritat testin julkisella tai yksityisellä terveydenhuoltosektorilla.

 

Olemme tehneet toiminnastamme ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistoon ja olemme ilmoittaneet, että emme luovuta asiakkaitamme tietoja kolmansille osapuolille.

 

Miten näyte otetaan?

 

Näyte otetaan virtsasta. Ostettuasi testin verkkokaupasta lähetämme sinulle näytepaketin ja näytteenotto-ohjeet. Tästä linkistä voit tutustua tarkemmin näytteenotto-ohjeisiin.

 

Millaisessa paketissa näytepaketti lähetetään tilaajalle?

 

Postitamme näytteenottopaketin anonyymissä kirjekuoressa. Kirjekuoresta ei ilmene kuka on lähettäjä, eikä näe mitä se sisältää. Kirjekuoren sisään on koottu yhteen pakettiin tarvittavat välineet ja ohjeet näytteenottoa varten. Pakkaus sisältää myös palautuskirjekuoren näytteenottoputkelle. Huomiothan, että voit itse määrittää halumasi toimitusosoitteen.

 

Mitä ostamani testi pitää sisällään?

 

Verkkokaupassa esittämämme hinnat pitävät sisällään näytteenottopaketin ja palautuskuoren laboratorioon (postimaksu valmiiksi maksettu) sekä testituloksen valmistuttua suositukset jatkotoimenpiteistä. Sinulle ei aiheudu muita kuluja testin suorittamisesta.

 

Kestääkö näyte pakkasta?

 

Näyte kestää pakkasta. Tällä hetkelläkin yhteistyökumppanimme NordLab Oulu (Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä, Oulun aluelaboratorio) analysoi eri puolilta Suomea postitse tulevia julkisen terveydenhuollon näytteitä. Näytteenottovälineemme ovat kansainvälisesti yleisesti käytössä olevia.

Usein kysyttyä HPV testi

Kenen kannattaisi tehdä HPV-testi?

Kaikenikäisille naisille on hyötyä HPV-testistä: kohdunkaulan syöpään sairastuneiden ikähaitari on sekä ´nuorentunut´ että ´vanhentunut´. Naisten, jotka haluavat aktiivisesti seurata terveyttään ja varmistaa, että he eivät saa kohdunkaulan syöpää, olisi otettava HPV-testi. Korkean riskin HPV-testaus on erityisen tärkeää naisille, jotka eivät osallistu seulontaan. 65 %:ia kohdunkaulasyöpään sairastuneista eivät ole osallistuneet seulontaan.

 

Ylivoimaisen edun HPV-testistä saavat yli 60-vuotiaat naiset, joita seulontaohjelmat eivät enää koske. Vaikka teet säännöllisesti Papa-testin, HPV- testi tarjoaa lisäturvaa. 25 %:lla kohdunkaulasyöpään sairastuneista naisista viimeisin Papa-testi on ollut normaali. Papa-testi ei tarjoa samaa herkkyyttä kohdunkaulasyövän riskin arvioimiseen kuin HPV testit. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä tärkeämpi HPV-testaus on. HPV-positiiviset keski-ikäiset naiset kantavat usein pitkäkestoisia infektioita, jotka ovat saattaneet aiheuttaa syövän esiasteeksi tulkittavia soluvaurioita.

 

Mitä hyötyä on Qvintip – itse suoritettavasta näytteenotosta?

Suurin hyöty on tietää, onko sinulla korkean riskin HPV-infektio. Testi on myös helppo ja kätevä - voit suorittaa näytteenoton itse kotona silloin kun sinulle sopii, ilman gynekologista tutkimusta.

 

Mistä tiedän, olenko ottanut testin oikein?

Jos noudatat käyttöohjeita, voit olla varma, että olet ottanut näytteen oikein. Tuhannet naiset ovat käyttäneet Qvintipiä ja suorittaneet onnistuneesti näytteenoton. Olet aina tervetullut ottamaan meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää.

 

Voinko ottaa näytteen, jos minulla on kierukka?

 

Kierukka ei estä näytteenottoa.

 

Kuinka kauan tuloksen saaminen kestää?

 

Laboratorio analysoi näytteen seitsemän arkipäivän sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon. Kun otetaan huomioon postin kulku ja laboratorion analysointiaika, niin tulos valmistuu 2-3 viikon sisällä. Tuloksen valmistumisesta ilmoitetaan erikseen palvelumme kautta.

 

Mitä tapahtuu, jos testitulokset ovat normaalit?

Jos testitulos on negatiivinen, sinulla ei tällä hetkellä ole HPV-infektiota etkä voi saada kohdunkaulan syöpää. Huomaa, että voit saada tartunnan myöhemmin. HPV on yhdynnässä tarttuva virus. Se välittyy myös sukuelinten ihokosketuksessa.

 

Mitä tapahtuu, jos testi osoittaa merkkejä HPV-infektiosta?

Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että korkean riskin HPV-tartunta ei tarkoita, että sinulla on jo solumuutoksia tai kohdunkaulan syöpä. Useimmat infektiot poistuvat itsestään, kiitos meidän immuunipuolustuksen. Jos testi osoittaa, että sinulla on HPV-infektio niin suosittelemme, että otat yhteyttä gynekologiin.

Gynekologi todennäköisesti tutkii kohdunkaulan mikroskoopin läpi ja tarkistaa mahdolliset poikkeavuudet. Jos jotain epäilyttävää havaitaan, gynekologi voi ottaa koepalan - pienen palan kudosta - ja lähettää sen laboratorioon analysoitavaksi.

 

Solumuutosten hoidot

On olemassa erilaisia menetelmiä hoitaa solumuutoksia. Yksi yleinen menettely on nimeltään konisaatio, jonka avulla poistetaan muuntumisalue. Tämä on avohoidon menettely, joka suoritetaan paikallispuudutuksessa. Potilaat pääsevät kotiin heti hoidon jälkeen. Tärkeintä on aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

 

Kuinka usein pitäisi käyttää testausta Qvintipin avulla?

Jos HPV-testi oli negatiivinen, toisin sanoen korkean riskin virusta ei löytynyt, kohdunkaulan syövän riski on lähes olematon. Kuitenkin uusia tartuntoja voi ilmetä uusien seksuaalikontaktien myötä, joten on tärkeää havaita tartunta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että HPV-testi tulisi suorittaa vähintään 3- 5 vuoden välein ja useammin, jos olet geneettisesti alttiina tai sinulla on muita sairauksia, jotka voivat vaikuttaa syövän kehitykseen.

Tilaa luotettava ja kotona tehtävä HPV-testi täältä

Usein kysyttyä geenitestit

Millaisessa paketissa analyysitarvikkeet lähetetään tilaajalle?

Postitamme näytteenottopaketin antamaasi toimitusosoitteeseesi. Näytteenottopaketti on pakattu kirjekuoreen. Kirjekuoresta ei voi päätellä mistä lähetys on tullut tai mitä se sisältää. Näytteenotopakettiin on koottu tarvittavat välineet ja ohjeet näytteenottoa varten. Pakkaus sisältää myös palautuskirjekuoren näytteenottoputkelle. Postimaksut on maksettu.

 

Missä tulokset analysoidaan/ tehdään?

 

Tulokset analysoidaan AsperBiogene laboratoriossa Tartossa. AsperBiogene on luotettava ja arvostettu laboratorio maailmanlaajuisesti ( www.asperbio.com ). He ovat tuottaneet genetiikan laboratorio palveluita vuodesta 1999 lähtien ja heillä on CLIA (#99D2046227) sertifikaatti, joka kertoo laadukkaasta ja luotettavasta laboratorio toiminnasta. Asper Biogene tuottaa palveluita Suomessa useammalle yliopistosairaalalle, mm. Helsingin yliopistolliselle sairaalalle.

 

Sain positiivisen vastauksen sepelvaltimotaudin geenitestistä. Sairastunko nyt sepelvaltimotautiin?

 

Geeneissä olevan koodin perusteella elimistömme solut tuottavat erilaisia proteiineja, jotka suorittavat useimmat kehon solujemme toiminnot. Geenien merkitys eri sairauksien etiologiassa vaihtelee. Tietyissä sairauksissa yksi geenivirhe voi aiheuttaa sairastumisen. Nämä taudit ovat kuitenkin harvinaisia, mutta niitä esiintyy poikkeuksellisen paljon suomalaisväestössä. Useimmissa sairauksissa geenivirheet lisäävät alttiutta sairastua kyseiseen tautiin, mutta ympäristötekijöillä ja elintavoilla on ratkaiseva vaikutus taudin puhkeamiseen. Näin voit itsekin vaikuttaa taudin puhkeamiseen eli positiivinen vastaus geenianalyysissä ei kerro suoraan, että sairastut tutkittavaan tautiin, vaan se kertoo alttiudestasi kyseiseen tautiin.

 

Ovatko geenitestit luotettavia ja miten ne tehdään?

 

Genleven käyttää geenitestiin sylkinäytettä, jossa on riittävä määrä posken limakalvojen soluja tutkittavien mutaatioiden selvittämiseksi. Sylkinäytteen ottaminen on vaivatonta ja sen voi suorittaa itse. Testattavien mutaatioiden analysointiin käytämme polymeraasiketjureaktiota, restriktioentsyymianalyysia ja DNA-sekvenointia. Tämä antaa luotettavasti tietoa mutaatioista analysoitavissa geeneissä.

 

Mitä minun tiedoillani tehdään?

 

Antamasi sylkinäyte analysoidaan sovitusti, jonka jälkeen se tuhotaan kahden viikon sisällä laboratoriossamme. DNA näytettä ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin sopimuksemme mukaiseen toimintaan eli tilaamaasi analyysin tekemiseen.

 

Miten näyte otetaan?

 

Näyte otetaan syljestä tai posken limakalvosta. Ostettuasi analyysin verkkokaupasta lähetämme sinulle näytepaketin ja näytteenotto-ohjeet.

 

Miten saan tiedon tuloksesta?

 

Ennen geenitestin ostoa sinun täytyy rekisteröityä, jonka jälkeen saat oman käyttäjätunnuksen ja salasanan verkkopalveluumme. Kun laboratorio on tehnyt analyysin ja syöttänyt tiedon verkkopalveluumme, niin saat verkkopalvelustamme sähköpostiviestin vastausten saapumisesta. Tämän jälkeen voit käydä lukemassa analyysien vastaukset kirjautumalla testaaitse.fi -verkkopalveluun omilla käyttäjätunnuksillasi ja salasanallasi.

 

Miten tietoturva on hoidettu verkkopalvelussanne?

 

Verkkopalvelut sijaitsevat tietoturvatulla omalla palvelimellaan Suomessa. Verkkopalvelua käytetään suojattua ssl-yhteyttä käyttäen. Tietoturvatasomme on korkea ja konesalimme on Viestintäviraston vaatimusten mukainen.

   

Onko lapsillani sama riski, jos tulokseni on positiivinen?

 

Puolet perimästä tulee äidiltä ja puolet isältä. Tästä johtuen lähisukulaisillasi (ensimmäisen asteen sukulaisilla) on mahdollisuus kantaa kanssasi samaa alttiutta tai mutaatiota geenissä. On hyvä miettiä ennen analyysin ostamista sen tuoman tiedon merkitystä. Tulos on aina kuitenkin yksilöllinen ja sen tuomia vastauksia ei voi yhdistää lähisukulaisten alttiuksien arviointiin.

 

Mistä saan apua ja lisätietoa jos tulokseni on positiivinen?

 

Lisätietojen saamiseksi sinun kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Hyviä tietolähteitä ovat myös liittojen www-sivut www.diabetes.fiwww.sydanliitto.fi ja www.muistiliitto.fi

 

Miksi minun kannattaa ostaa geenitesti?

 

Näiden analyysien avulla saat tietoa perimästäsi. Tämä kertoo alttiudestasi sairastua analysoitavaan sairauteen ja tätä kautta voit tehdä tarvittavia elämäntapamuutoksia. Elintavoilla ja ympäristötekijöillä on ratkaiseva merkitys eri tautien puhkeamiseen ja näin voit itse vaikuttaa myös tulevaisuuteesi.

 

Miten nopeasti nämä tulokset tulevat?

 

Lähetämme sinulle näytteenottopaketin seuraavana arkipäivänä ostoksestasi. Laboratorio analysoi alzheimer-, diabetes-, sepelvaltimo- ja kolesterolitaudin 15 työpäivän sisällä siitä kun lähettämäsi näyte on saapunut laboratorioon. Tämän jälkeen he syöttävät analyysin tuloksen verkkopalveluumme sinun omille sivuillesi. Tämän jälkeen verkkopalvelusta tulee sinulle viesti analyysitulosten kirjaamisesta omille sivuillesi. Atleettisuus- ja impulsiivisuus-analyysit valmistuvat laboratoriosta 7 työpäivän sisällä näytteen saavuttua heille.

 

Kuka nämä geenitestit on kehittänyt?

 

Olemme kehittäneet nämä geenitestit yhteistyössä suomalaisten genetiikan ja lääketieteen asiantuntijoiden kanssa. Taustalla ovat tiedemaailman vahvat tutkimustulokset ja selvitykset eri geenien merkityksestä sairauksiin. Kaikki analyysimme ovat avoimesti katsottavissa ja tulkittavissa geenianalyysi-sivultamme lähteineen.

 

Kestääkö näyte pakkasta?

 

Näyte kestää pakkasta. Näytepaketin on valmistanut Norgen Biotek Corp, jolla on ISO 9001:2008 ja 13485:2003-sertifikaatti.

 

Te käsittelette henkilökohtaiseen terveyteen liittyviä tietoja. Mistä voin olla varma, että tiedot eivät päädy ulkopuolisille tahoille?

 

Olemme tehneet toiminnastamme ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistoon ja olemme ilmoittaneet, että emme luovuta asiakkaitamme tietoja kolmansille osapuolille.