Tuote on lisätty ostoskoriin.

Alzheimerin taudin taudinkuva

Alzheimerin taudin pääoire on muistin heikentyminen. Uuden oppiminen vaikeutuu ja erityisesti lähimuisti heikkenee. Vanhat asiat muistuvat mieleen herkemmin. Sairastunut henkilö eksyy herkästi tutussakin ympäristössä ja ei välttämättä tunnista läheisiään ja tuttuja esineitä. Sairastuneen henkilön kyky toimia suunnitelmallisesti on heikentynyt ja hän tarvitsee kehoituksia pystyäkseen toimimaan, esim. aamulla pukeutumaan.

 

Ensimmäiset oireet ovat lieviä ja läheisten ihmisten saattaa olla vaikea niitä havaita ja erottaa ns. normaalista ikääntymisestä. Henkilö voi peitellä unohduksiaan, hakea tukea vieressä istuvalta ja vältellä tilanteita, joissa tulisi nolatuksi. Keskittymiskyky heikkenee ja vaativat tilanteet pelottavat. Sairauden edetessä vaikeudet lisääntyvät esim. raha-asioiden järjestely, matkustelu tai monimutkaisen tekstin ymmärtäminen eivät enää suju. Myöhemmin ongelmia tulee jokapäiväisissä toiminnoissa kuten kaupassa käynnissä ja ruuan valmistuksessa. Lopulta pukeutuminen, peseytyminen ja wc-käynnitkään eivät onnistu. Henkilö kadottaa ajan- ja paikantajunsa eikä enää tunnista edes perheenjäseniään. Viime vaiheessa Alzheimerin tautia sairastavalla menee kävely- ja puhekyky.

 

Sairauteen liittyy usein masennusta, ahdistusta ja käytöshäiriöitä. Vainoharhaisuutta voi esiintyä jo taudin alkuvaiheessa, esim. henkilö voi syytellä jonkun varastaneen hänen rahansa. Levottomuus ja harhaisuus on yleistä. Uniongelmia esiintyy. Aggressiivista ja yliseksuaalista käytöstä voi esiintyä.