Tuote on lisätty ostoskoriin.

Tippuri

Yleiskuvaus

Tippuri on sukupuoliteitse tarttuva Neisseria gonorrhae –bakteerin aiheuttama tartuntatauti.

 

Esiintyvyys

Vuonna 2011 Suomessa todettiin 288 tippuritartuntaa. 70 % niistä on miehillä ja 76 % on 20-44 vuotiaita. Puolet tartunnoista saadaan ulkomailta, pääosin Thaimaasta.

 

Taudinkuva

Itämisaika miehillä on 2-5 vrk, naisilla 2-3 viikkoa. Naisilla oireena on virtsankirvelyä ja valkovuotoa. Jos kehittyy munasarjatulehdus, siihen liittyy alavatsakipuja. Miehillä esiintyy virtsankirvelyä ja eritettä virtsaputkesta.

 

Komplikaatiot

Miehillä tippuri voi aiheuttaa virtsaputken kuroumia. Viidennes tartunnan saaneista naisista sairastuu kivuliaaseen munasarjatulehdukseen, joka voi edelleen levitä maksaa ympäröiviin kudoksiin. Tulehdus voi umpeuttaa munanjohtimet ja aiheuttaa lapsettomuutta. Bakteeri voi levitä myös verenkiertoon ja aiheuttaa korkeakuumeisen sepsiksen (´verenmyrkytys´).

 

Taudin toteaminen

Taudin seulonnassa käytetään nukleiinihapon monistusmenetelmää ensivirtsanäytteestä. Jos se on positiivinen, on vielä otettava viljelynäyte ennen hoidon aloittamista, jotta voidaan tutkia antibioottien herkkyys.

 

Riskitekijät

Suojaamaton yhdyntä, useat partnerit ja seksikontaktit maissa, joissa tippuri on yleisempi, lisäävät riskiä sairastua tippuriin.

 

Hoito

Tippuri hoidetaan antibiootein. Vastustuskykyiset bakteerikannat ovat yleisiä ulkomailta saaduissa tartunnoissa.

 

Ehkäisy

Kondomin käyttö suojaa tippuritartunnalta. Jos epäilee sairautta, on hakeuduttava tutkimuksiin ja pidättäydyttävä sukupuolikontakteista, kunnes asia on selvitetty.

 
Klamydia ja tippuri

Tilaa testi