Tuote on lisätty ostoskoriin.

Klamydia

Yleiskuvaus

Klamydia on sukupuoliteitse tarttuva Chlamydia Trachomatis –bakteerin aiheuttama tartuntatauti. Tauti on tärkeää havaita ja hoitaa ajoissa, jotta vältytään komplikaatioilta. Klamydia kuuluu ns. ilmoitettaviin tartuntatauteihin eli laboratorio tekee tartunnasta ilmoituksen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).

 

Esiintyvyys

Klamydia on yleisin sukupuolitauti Suomessa. Vuonna 2011 ilmoitettuja tapauksia on reilu 13 622, joista 60 % on naisilla. Todellisuudessa tapauksia on enemmän. Suurin osa tartunnan saanneista on nuoria. Joka kolmas tartunnan saaneista on alle 20-vuotias ja 85 % on alle 30-vuotiaita. Yli 90% tartunnoista saadaan Suomesta.

 

Taudinkuva

Klamydian itämisaika on 10-14 vrk. Usein oireeton. Puolet miehistä ja ainakin 90 % naisista on oireettomia. Oireina voi ilmetä miehillä vuotoa virtsaputkesta, virtsan kirvelyä ja kipuja. Naisilla voi olla virtsankirvelyä, valkovuotoa ja veristä vuotoa, myöhemmin alavatsakipuja ja kuukautiskierron häiriöitä. Koska klamydia on oireeton tai vähäoireinen, tartunnan saanut henkilö tartuttaa herkästi muita seksipartnereita.

 

Komplikaatiot

Naisilla klamydia voi edetä kohtu- ja munasarjatulehdukseksi (ns. PID, pelvic inflammatory disease). Tautiin liittyy alavatsakipuja ja lämpöilyä. Miehillä voi esiintyä lisäkivesten tulehdusta. Sairauteen voi liittyä myös niveltulehduksia (reaktiivinen artriitti). Raskauden aikana klamydiatulehdus altistaa ennenaikaiselle synnytykselle ja vastasyntynyt voi saada sen synnytyskanavasta ja sairastua silmän sidekalvontulehdukseen ja/tai keuhkokuumeeseen. Kohdunulkoisia raskauksia tavataan. Ikävin komplikaatio on lapsettomuus.

 

Taudin toteaminen

Taudin toteamiseksi käytetään nukleiinihapon monistusmenetelmää (PCR-menetelmä) ensivirtsanäytteestä.

 

Riskitekijät

Suojaamaton yhdyntä ja useat seksipartnerit lisäävät tartuntariskiä.

 

Hoito

Klamydia hoidetaan antibiootilla, jolla on teho klamydiaan. Kaikki antibiootit eivät hoida klamydiaa. Jälkitarkastus (uusi virtsanäyte) on noin 4 viikon kuluttua, johon saakka on käytettävä kondomia.

 

Ehkäisy

Klamydiaa voi ehkäistä käyttämällä kondomia. Jos epäilee tartuntaa, on suositeltavaa hakeutua tutkimuksiin. Jos tartunta on todettu, on tärkeää ilmoittaa seksipartnereilleen tartunnastaan ja käyttää kondomia jälkitarkastukseen saakka.


Epäiletkö, että sinulla on klamydia? Tilaa nyt klamydiatesti tästä linkistä!
 
Klamydia ja tippuri

Tilaa testi