Tuote on lisätty ostoskoriin.

Milloin tarvitaan isyyden tunnustamista?

Isyyden tunnustaminen vaaditaan, kun lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella tai avoliitossa asuvalla pariskunnalle. Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapseen isyys voidaan vahvistaa isän tekemällä tunnustuksella tai tuomioistuimen päätöksellä. Avoliitossa syntyneen lapsen isän on myös tunnustettava isyytensä ennen kuin se voidaan vahvistaa. 
 
Isyyden tunnustaminen tehdään lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Isyyden vahvistaa lopullisesti maistraatti. 
 

Isyyden selvittäminen

Jos isä ei suostu tunnustamaan isyyttään, niin äiti voi nostaa kanteen isyyden vahvistamiseksi. Tässä tapauksessa lastenvalvoja tekee isyyden selvittämisen, jonka perusteella tuomioistuin tekee päätöksen.

Jos tehtävät veri- ja DNA-tutkimukset osoittavat, että tutkittava on lapsen isä, niin hän voi tunnustaa isyytensä ennen asian viemistä tuomioistuimen käsittelyyn.


Isyyden vahvistamisen vaikutukset

Sukulaisuus

Isyyden vahvistamisella syntyy isän ja lapsen välille oikeudellisesti pätevä sukulaisuussuhde, joka merkitään väestörekisteritiedostoon.

Elatus

Lapsella on oikeus saada elatusta isältään kunnes täyttää 18 vuotta ja tämän jälkeen elatusta koulutustaan varten.

Perintöoikeus

Lapsi perii isänsä ja isänpuoleiset sukulaiset, ja näillä on perintöoikeus lapseen nähden.

Perhe-eläke

Lapsella on oikeus perhe-eläkkeeseen, jos isä kuolee.

Mihin isyyden vahvistaminen vaikuttaa?

Isyyden vahvistamisella syntyy lapsen ja isän välille oikeudellisesti pätevä sukulaissuhde. Tämän seurauksena lapsella on oikeus saada isältään elatusta kunnes täyttää 18 vuotta ja tämänkin jälkeen koulutustaan varten. Lisäksi sukulaissuhteen kautta lapselle tulee perintöoikeus. Lapsen isän kuolessa lapsella on oikeus perhe-eläkkeeseen.